18 November 2022

Nieuwe ‘superpomp’ voor Gemaal IJmuiden

Gemaal IJmuiden verpompt per jaar ongeveer 1 miljard m3 water en is een onmisbare schakel in de waterhuishouding van West Nederland. Pentair heeft van Rijkswaterstaat opdracht gekregen voor het levere...

Gemaal IJmuiden verpompt per jaar ongeveer 1 miljard m3 water en is een onmisbare schakel in de waterhuishouding van West Nederland. Pentair heeft van Rijkswaterstaat opdracht gekregen voor het leveren van een nieuwe superpomp. In 2004 leverde het bedrijf al twee Pentair Fairbanks Nijhuis Pompen voor dit gemaal, met elk een capaciteit van 50 m3 per seconde. De nieuwe pomp is een kopie van de eerder geleverde pompen die zelfs een notering genieten in het Guinness Book of Records.

Gemaal IJmuiden heeft zes pompen. “Vier van deze pompen stammen uit 1975, de twee nieuwste pompen zijn in 2004 door ons geproduceerd en geplaatst”, zegt Gerard Scholten, directeur van de Winterswijkse vestiging van Pentair. “Eén van de oude pompen uit 1975 wordt nu vervangen door een nieuwe pomp.” Belangrijkste reden voor deze vervangingsoperatie is de wens om de betrouwbaarheid van het gemaal te verbeteren tot aan de geplande renovatie. Projectmanager Jan Willem Eindhoven: “De nieuwe pomp die wij leveren is een kopie van de andere twee superpompen en heeft een capaciteit van 50.000 liter per seconde. Het hydraulisch ontwerp van de pompen uit 2004 met permanent magneetmotor is vandaag de dag nog steeds state-of-the-art. De pompen zijn binnen hun werkgebied traploos te regelen, waardoor ze rustiger kunnen draaien in een breder werkgebied en met een hoger rendement.” 

Grootste capaciteit ter wereld 
De moderne Fairbanks Nijhuis Pompen staan zelfs in het Guinness Book of Records vernoemd als de pompen met de grootste capaciteit ter wereld. Jan Willem Eindhoven: “Het zijn echt grote pompen met waaiers in een diameter van vier meter. Ter illustratie: de pomp is inclusief motorbehuizing net zo hoog als een gebouw met drie verdiepingen en weegt zo’n 120 ton. Met een capaciteit van 50.000 liter water per seconde pomp je een olympisch zwembad in 50 seconden leeg.” De productie van de pomp is inmiddels gestart, de verwachte leverdatum is oktober 2023. Het gemaal kent voor Pentair overigens nauwelijks geheimen. SPIE is verantwoordelijk voor het onderhoud aan het complete gemaal, waarbij ze het onderhoud aan de pompen uitbesteden aan Pentair. 

Prestigieus project
Voor Pentair is Gemaal IJmuiden een belangrijke referentie. “We zijn trots op het feit dat we de superpomp in Winterswijk hebben ontwikkeld en dat deze nog steeds geldt als dé referentie in de markt”, zegt Scholten. “Het hele project wordt vanuit Winterswijk gecoördineerd door een speciaal voor dit project samengesteld team van specialisten. De installatie en inwerkingstelling van de pomp doen wij straks vanuit onze servicevestigingen in samenwerking met SPIE. Toch mooi dat wij als Achterhoeks bedrijf zo’n prestigieus project in de Nederlandse waterhuishouding mogen verzorgen.” Een referentie die ook in het buitenland niet onopgemerkt blijft. “Nederland als waterland is voor ons een mooie proeftuin om kennis op te doen en nieuwe technieken te ontwikkelen die we vervolgens wereldwijd kunnen inzetten. We hebben op deze basis al een aantal projecten voor oppervlaktewaterbeheer in onder meer Thailand en Singapore mogen uitvoeren.”