15 February 2022

Innovatieve waaier is dé oplossing bij verstopping

Menig rioolbeheerder slaakt een diepe zucht als de melding binnenkomt dat een rioolgemaal stil staat vanwege verstopping. Oorzaak? Het toenemende aantal vezel houdende doekjes dat in ons afvalwater t...

Menig rioolbeheerder slaakt een diepe zucht als de melding binnenkomt dat een rioolgemaal stil staat vanwege verstopping. Oorzaak? Het toenemende aantal vezel houdende doekjes dat in ons afvalwater terechtkomt en daar samenklontert met gesmolten vet. Gevolg? Hoge operationele kosten, lage rendementen en gezondheidsrisico’s voor onderhoudsmedewerkers. Oplossing? De gepatenteerde X-Centric waaier van Pentair. Deze innovatieve waaier rekent genadeloos af met verstopping!

De samenstelling van ons rioolwater is in de afgelopen decennia veranderd. Steeds meer mensen gebruiken vochtig toiletpapier of andere vezel houdende doekjes. In combinatie met gesmolten vet zorgen ze voor verstopping. Harm Damkot, Area Sales Manager bij Pentair: “Rioolbeheerders hebben van alles geprobeerd om verstopping tegen te gaan. Van het vervangen van het besturingssysteem, het stoppen en starten van de installatie, het terugdraaien van de waaier tot het plaatsen van roosters. Allemaal oplossingen die helpen, maar die het echte probleem niet aanpakken.” 

Waaier zonder schoepen
In de afgelopen tien jaar heeft Pentair zijn waaiers continu aangepast aan de signalen uit de markt. Maar op een gegeven moment konden de bestaande waaiers niet verder geoptimaliseerd worden. Raymond Meijnen, R&D-engineer: “Toen zijn we teruggegaan naar de tekentafel. Waar we ooit begonnen met het aanpassen van waaiers van zeven schoepen tot een enkele schoep, zijn we nu nog een stap verder gegaan en kwamen we uit bij een waaier zonder schoepen. Het succes van de X-Centric waaier zit hem in de hydraulische oplossing. Deze is helemaal ontworpen om het probleem van verstopping efficiënt op te lossen.”

Volledig verstoppingsvrij
Na de nieuwe waaier uitgebreid te hebben getest in de testcenters van Pentair in Winterswijk en Amerika, is de X-Centric ook in de praktijk op meerdere locaties getest. Raymond Meijnen: “In Amsterdam hebben we in mei 2019 één van de vier pompen van een boostergemaal uitgerust met een X-Centric. Van meerdere verstoppingen per week draait de pomp nu al ruim anderhalf jaar compleet verstoppingsvrij. Een ander mooi voorbeeld is een rioolgemaal in Groningen waar we vorig jaar september drie pompen hebben omgebouwd en voorzien van een X-Centric waaier. Deze pompen gingen van twee verstoppingen per maand naar volledig verstoppingsvrij.”

Ook schoonwateroplossingen
De nieuwe X-Centric waaier is zo ontworpen dat deze beter in balans is en tegelijkertijd een hoog rendement heeft en dat is gunstig voor de operationele kosten, vertelt Raymond Meijnen. “Onlangs hebben we twee nieuwe pompen met een X-Centric waaier geleverd voor een rioolgemaal dat wel last had van verstopping, maar waar het op te lossen probleem extreme trilling was. Ook in dit soort gevallen biedt onze nieuwe waaier een oplossing. Een ander voordeel is dat de waaier ook visvriendelijk is en bijvoorbeeld ingezet kan worden in poldergemalen. De eerste nat opgestelde vislokstroompompen zijn in productie. Onze nieuwe waaier is dus niet alleen een uitkomst voor de rioolsector, maar ook voor schoonwateroplossingen.”

Oplossing verstoppingsproblematiek
Pentair werkt momenteel aan een standaardrange voor de hele markt. Harm Damkot: “Het gaat om een dekkende range aan capaciteiten en opvoerhoogtes in zowel nat- als droog opgestelde pompen. De praktijk heeft inmiddels ruim bewezen dat deze revolutionaire waaier werkt. Meerdere pilots draaien al vele maanden verstoppingsvrij met lage trilling waarden en in bepaalde gevallen zelfs met rendementen van boven de 90%. Hierdoor hebben de eerste klanten besloten meerdere van hun kritische pompen met X-Centric waaiers uit te rusten. Zelfs in Amerika zijn de eerste projecten met de X-Centric oplossing al opgestart. De rioolmarkt schreeuwt al een tijd om een betrouwbare oplossing, onze X-Centric is die oplossing.”Voor meer informatie over deze nieuwe waaier kun je contact opnemen met Jacob Beuker, Area Sales Manager via jacob.beuker@pentair.com